Gold Center Shines Again

After a year of renovations, Pitzer College’s Gold Student Health & Wellness Center—formerly the Gold Student Center—officially opened in time for the new school year. The multipurpose center, which opened Aug. 30, offers activities and space for both Pitzer and the greater 5C community.

The building features a full second floor for Pilates and an all-purpose yoga studio and is able to host more one-off events. In addition, the center is open for all 7C students to work out. Beyond fitness, the Gold Center now has space on both floors for clubs, including those centered on the idea of health and wellness, as well as club equipment storage.

“We want to make sure all [clubs] feel like they have a home on campus,” said Associate Dean of Students for Campus Life Drew Herbert.

The space has already grown into a hub for student groups and activities. Among these are intramural sports, which used to be exclusively hosted at Pomona College for Pomona-Pitzer students but can now be held at Gold. Pitzer’s Vice President for Student Affairs Brian Carlisle said they are now working with the Intramurals and Recreation department to bring more programs to the Pitzer campus.

Herbert spoke of the potential organization of three-on-three basketball and volleyball tournaments, while Carlisle said the gym and pool were filled the Sunday after the first week of class.

Although the construction of the center prompted student concern about the loss of on-campus jobs, the re-opening now allows for a variety of jobs for students. Herbert noted the importance of providing “tangible work experience,” offering opportunities ranging from working the front desk to cooking at the student-run Shakedown Café.

In addition to offering student jobs, the center remains largely student-focused, as students may use the center in ways that members of Pitzer’s faculty and staff cannot. For example, the yoga room, which houses a variety of free yoga classes for the community, cannot be reserved by faculty and staff for regularly occurring events. 

Carlisle commented on the improved aesthetic appeal of the center, noting that the construction allowed Pitzer to enhance areas of the center that were once lacking.

“[When] I toured in March of 2013, there were very dark corridors, and the space was not maximizing square footage potential,” he said. “So they wanted to open up the space so more light would come in and there wouldn’t be any more dark corridors.”

Facebook Comments
Advertisements

Leave a Reply

Advertisements
Advertisements